Hoe werkt een OKAN-school?

Woon je nog niet lang in België en spreek je weinig Nederlands? Dan ben je welkom in een OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers, kort OKAN.  

Je volgt hier 1 à 2 schooljaren les.  

Wat is een onthaalklas?

De bedoeling is om door een taalbad van 1 jaar zo snel mogelijk Nederlands te leren. Je maakt kennis met sport, vrije tijd, cultuur...

Hoe sneller je Nederlands leert, hoe sneller je een studierichting kan volgen die bij je past. Via aangepaste trajecten helpt de school jou om succesvol door te stromen naar een klas in het secundair onderwijs of een andere opleiding. Het helpt jou om zo snel mogelijk te integreren en te werken.

Wat kan je doen na 1 jaar OKAN?

Een OKAN schakelklas volgen in Marco Polo (vroeger Stedelijk Lyceum Offerande) of De Resonant (vroeger Stedelijk Lyceum Lamorinière - OKAN+). Zo kan je jezelf nog beter voorbereiden op een studierichting naar keuze.

Naar een klas in het secundair onderwijs, een opleiding bij VDAB, het volwassenenonderwijs (bv. CVO Encora) of iets anders. 

Je leerkrachten helpen je om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

 

Het aanbod

OKAN (1e jaar)

Je krijgt 28 uren les per week: 

  • Godsdienst/Zedenleer: 2 uur  
  • Lichamelijke Opvoeding: 2 uur  
  • Nederlands (met aandacht voor schooltaal, wiskunde, creativiteit, vreemde talen...): 24 uur 

Schakelklassen (2e jaar)

Na het eerste OKAN jaar kan je naar een schakelklas. Je krijgt nog altijd Nederlands. En je krijgt vakken of praktijk om je voor te bereiden op een vervolgopleiding. 

  • Algemene schakelklas: je wordt voorbereid om verder te studeren of te gaan werken. 
  • Technische schakelklas: je krijgt ook lessen houtbewerking, elektriciteit, metaal/lassen, mechanica of schilderen/behangen. 
  • Sociale schakelklas: je krijgt ook lessen verzorging, mode, haarzorg of voeding. 
  • Werkschakel: je wordt voorbereid op een aangepaste opleiding en werk. 

Wil je inschrijven bij Marco Polo? 

Inschrijvingen voor OKAN-klassen verlopen via Atlas. Maak een afspraak om je kind in te schrijven of neem contact op met onze school, wij helpen je graag verder. 

Afbeelding
Leerlingen koken samen